Winteractiviteit
 
MAANDELIJKS CULTUREEL CAFÉ IN DE WINTERMAANDEN

Cultureel Café in Kommus, 27 november

'Streken', 'Haasje over', glasfusing en Tontje de Snejer, het lijken misschien aanwijzingen voor een cryptogram. Maar niets is minder waar, want achter deze omschrijvingen schuilen de hoofdgasten van het Cultureel Café dat op donderdag 27 november plaats vindt in Genieterij Kommus in Sint Anthonis.

Het Cultureel Café, dat zich vorige week aan een breed publiek mocht presenteren als één van de genomineerden voor de gemeentelijke prijs 't Pèèrd, biedt elke keer een uitdagende line-up. Een gast is dit keer journalist Bas van der Hoeven. Behalve streekredacteur van 'De Gelderlander' (Land van Maas en Waal) schreef hij in deze krant wekelijks de column 'Streken'. Zestig van die cursiefjes zijn in 2009 gebundeld in het boekje 'Eerste Streken' en een selectie van zijn beste colums in de rubriek 'Single' zijn onlangs uitgegeven onder de titel 'Droompijn'. Zo klaar als een klontje dat Bas in het Cultureel Café ook een column zal voordragen.

Petran Kockelkoren verzorgt in het Cultureel Café een 'gastcollege' waarin hij de raakvlakken tussen kunst en techniek nader verklaart. Petran Kockelkoren (53), die filosofie studeerde, bekleedde tien jaar de bijzondere leerstoel Kunst & Techniek van de afdeling Wijsbegeerte van de Universiteit Twente. In dezelfde periode was hij lector Kunst & Techniek aan de kunstacademie AKI/ArtEZ. Kockelkoren wist vanuit deze positie een brug te slaan tussen kunstenaars en ingenieurs. Hij bracht ook twee boeken uit over zijn specialisatie. In het Cultureel Café verzorgt emeritus hoogleraar Kockelkoren een 'gastcollege' met als titel 'Het haasje over van kunst en techniek'. Hij belicht de onrust waarmee sinds 1800 veel technische uitvindingen werden omgeven. Het waren kunstenaars die telkens nieuwe beelden uitvonden en zo mensen vertrouwd maakten met snelheid en bijvoorbeeld tv-beelden. Hij vertelt ook over nieuwe aan de techniek gerelateerde 'cultuurziektes' zoals whiplash en rsi. Volgens de spreker verstrengelen Kunst en techniek steeds meer, zoals zijn voorbeelden van wederzijdse beïnvloeding aantonen.

Ben Vollenberg vertelt in het Cultureel Café over de kunst van glasfusing.Ben Vollenberg behoorde bij de grondleggers van de Kunstkring én van het Cultureel Café en is deze keer door zijn collega-kunstenaars naar voren geschoven om eens voor het voetlicht te treden. Aanvankelijk maakte Ben keramiek, waarbij hij een pionier in het raku-stoken mag worden genoemd, liet zich even in met brons, maar is nu al jaren gearriveerd in glasfusing. Tushi Nicolassen zal Ben 'overhoren' over zijn abstracte en figuratieve glasobjecten, die hij vaak combineert met metaal.

Al meer dan vijftig jaar staat Toon van Opbergen uit Overloon als muzikant op het podium. Onder zijn artiestennaam Tontje de Snejer zal Toon het publiek in Kommus laten genieten van zelf geschreven teksten op melodieën van bekende oude hits. Presentator Joke Koppers zal ook deze avond in goede banen leiden.

Het Cultureel Café is op donderdag 27 november in:
 
Genieterij Kommus,
Brink 5
Sint Anthonis.
Inloop vanaf 20.00 uur.
De entree bedraagt 2,50 euro.
Bezoekers die dat wensen kunnen bij Kommus een Cultuurarrangement (eten vooraf + Cultureel café) reserveren.
Voor informatie of reservering bel (0485) 38 50 45.

<= terug
 
 
Nieuwsbrief

Hier kunt u zich aan- of afmelden voor de nieuwsbrief van de kunstkring.

Aanmelden nieuwsbrief
Afmelden nieuwsbrief
 
 
 
Zoeken

Zoeken op deze site. Het resultaat verschijnt in een apart venster.