Juul Baltussen - Biografie & CV

Op talloze exposities en kunst-markten hebben bezoekers inmiddels kennis gemaakt met het abstracte en realistische werk van Juul Baltussen door wiens aderen kennelijk een legering van vloeibaar staal en ijzer stroomt. Zijn passie voor het keiharde materiaal kent geen grenzen.
 
Al voor zijn tiende jaar raakte hij in de ban van de combinatie ijzer, hamer en vuur. Bij de plaatselijke smid op een steenworp afstand van zijn ouderlijk huis werd hij kind aan huis. Hij zag hoe de weinig spraakzame smid met volle overgave het gloeiende ijzer platsloeg op het aambeeld, hoe hoefijzers werden gevormd en andere gebruiksmaterialen werden vervaardigd.
 
Op zijn twaalfde stak hij zijn eerste leermeester al vaak de helpende hand toe. Juul Baltussen was vijftien toen hij in een schuur achter het huis van zijn ouders voor het eerst zijn eigen smidsvuur ontstak.
 
Alle vrije tijd ging op aan smeden, aan experimenteren met ijzer. Twee jaar lang was hij in de leer bij Cees Clement in Vught. "De beste kunstsmid die Nederland tot op heden heeft voortgebracht", is de stellige overtuiging van de Brabantse kunstenaar.
 
Hij leerde dat techniek en vormgeving twee verschillende zaken zijn, en dat de mogelijk-heden grenzeloos zijn. Na de periode Clement stond hij er zelf voor. Van je hobby je beroep maken. Voor velen een droom. Voor Juul Baltussen is die droom werkelijkheid geworden. Zijn professionele smederij is zijn tweede huis geworden.
 
 
Nieuwsbrief

Hier kunt u zich aan- of afmelden voor de nieuwsbrief van de kunstkring.

Aanmelden nieuwsbrief
Afmelden nieuwsbrief
 
 
 
Zoeken

Zoeken op deze site. Het resultaat verschijnt in een apart venster.